یکی از گیربکسهای صنعتی پرکاربرد و پراستفاده، گیربکس هلیکال است. در این مقاله قصد داریم به معرفی این گیربکس بپردازیم و انواع گیربکس هلیکال را معرفی کنیم. در ادامه همراه ما باشید.
گیربکس هلیکال چیست و چه کاربردی دارد؟
همانطور که گفته شد، این گیربکس در دسته گیربکسهای صنعتی پراستفاده قرار میگیرد که متشکل از تعداد مشخصی زوج دنده درون یک پوسته یا شل قرار گرفتهاند، است. یاتاقانهای غلتشی هم در دو سمت محورهای چرخ دنده قرار دارند؛ توجه داشته باشید که چرخ دنده گیربکس هلیکال به شکل هلیکال یا همان مورب و مستقیم یا همان ساده است. در گیربکس هلیکال، زاویه امتداد دندهها با محور به صورت مورب است. به همین دلیل، فشار بین دندهها پخش میشود و در نتیجه فشار بسیار کمتری به هرکدام از دندهها وارد خواهد شد. در مجموع به گیربکس هایی که از دنده های هلیکال درآنها استفاده شده است گیربکس هلیکال گفته میشود که دارای پارامترهای مختلف مثل نوع نصب، زاویه بین محورهای ورودی و خروجی، تعداد استیج، نوع شافت ورودی و خروجی و ... است.
به طور کلی گیربکسهای هلیکال از استحکام و مقاومت بالایی برخوردار هستند و به همین دلیل در صنایع زیادی از آنها استفاده میشود؛ صنایع نساجی، کمپرسور، پلاستیک، چاپ، نفت و... از جمله صنایعی هستند که این گیربکس در آنها کاربرد دارد. آلیاژ فولاد عنصر تشکیل دهنده گیربکسهای هلیکال است؛ در واقع یکی از دلایلی که باعث میشود گیربکس هلیکال از استحکام، مقاومت و طول عمر بالایی برخوردار باشد، همین آلیاژ فولاد است. تحمل فشار و همچنین توانایی و مقاومت در برابر فشار به دلیل وجود آلیاژ فولاد در ساختار این گیربکسها است. از مهم ترین این آلیاژها میتوان به 42crmo40, 18crnimo7-6, CK اشاره کرد.
خرید و سفارش اسلیو بیرینگ از طریق سایت سپکا
18crnimo7-6 (DIN EN 10084)
این آلیاژ جزو فولادهای کربوره آلیاژی با شماره مواد 1.6687 میباشد که جهت ساخت قطعات با ابعاد بزرگ مثل محور پنیون و چرخ دنده های ساده و هلیکال و در حالت کلی اجزا تحت بار دینامیکی با سطح ضدسایش استفاده میشود. فرآیند سختکاری این آلیاژ سختکاری ساده میباشد که بعد از کربندهی، قطعات معمولا تا دمای محیط خنک میشوند و جهت سختکاری، مجددا گرم میشود. از ویژگی های مهم این آلیاژ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قابلیت براده برداری خوب در حالت سختکاری نشده
- قابلیت شکل دهی خوب
- بعد از کربندهی سطحی دارای قابلیت سختکاری سطحی
- به صورت ورق، تسمه، شمش و مقتول تولید میشود
42crmo40(DIN EN 10083-1)
این آلیاژ جزو فولادهای بهسازی آلیاژی با شماره مواد 1.6773 میباشد که جهت استفاده در ساخت قطعات تحت بار بالا، قطر بهسازی بزرگ، محورها، چرخ دنده ها و قطعات آهنگری بزرگ و به طور کلی قطعات تحت تنش بالا با چقرمگی خوب به کار میرود. از ویژگی های مهم این آلیاژ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در وضعیت آنیل نرم با قبلیت برادهبرداری خوب
- قابل شکلدهی گرم
- قابل بهسازی (نتایج غیرقطعی در قولادهای کیفی غیرآلیاژی)
- به صورت ورق، تسمه، شمش و مقتول تولید میشود
انواع کوپلینگ و بررسی مشخصات فنی آن ها در سپکا
مشخصات فنی گیربکس هلیکال
برخی گیربکسها به دلیل سر و صدای زیاد هنگام کار، قابل استفاده در بسیاری از صنایع نیستند؛ اما گیربکسهای هلیکال به دلیل سر و صدای کمی که هنگام انجام کار دارد، در تمام صنایع قابل استفاده خواهد بود. یکی دیگر از مشخصات فنی گیربکس هلیکال که میتوان به آن اشاره کرد، ترمزدار بودن و البته استفاده از فلنچ است. چرخ دندهها هنگام انتقال نیرو به صورت کاملا نرم با یکدیگر درگیر میشوند و همین مسئله باعث میشود که سر و صدای این گیربکس کم شود و توان انتقال نیرو افزایش پیدا کند.
این ویژگیهای گیربکس هلیکال باعث میشود که توان انتقال نیروی این وسیله نسبت به گیربکسهای معمولی و ساده بیشتر باشد؛ همین مسئله نشان میدهد که انتخاب و استفاده از گیربکسهای هلیکال برای صنایعی که نیاز به گیربکس قوی دارند، مناسبتر از انتخاب و استفاده از گیربکسهای ساده خواهد بود. بازه گشتاور خروجی گیربکس های هلیکال به طور معمول بین 3100 تا 1.400.000 نیوتن متر و نسبت تبدیل از 1.25 تا 450 میباشد.
مجموعه این مشخصات فنی موجب افزایش راندمان و کارایی گیربکسهای هلیکال میشود؛ علاوه بر صنایع گفته شده در بالا، در صنایع دریایی، مس و فولاد، ماشینسازی و صنایع بستهبندی نیز میتوان کاربرد گیربکس هلیکال را مشاهده کرد. همانطور که گفته شد، این گیربکس جزء پراستفادهترین گیربکسهای موجود در بازار است و صنایع زیادی از آن استفاده میکنند که موارد زیر نمونه هایی از کاربرد این نوع از گیربکس میباشد:
- پمپ ها
- نوار نقاله (کانوایر)
- آپرون فیدر
- باکت الویتور
- جرثقیل های صنعتی
- خطوط انتقال مواد
- سنگ شکن و خردکن
- میکسر
- اکسترودر
- تجهیزات تولید کاغذ
- ژنراتور
- کوره های چرخشی
- توربین
- برج های خنک کن
برای انجام محاسبات تخصصی میتوان از فرمول های ارائه شده در کاتالوگ شرکت های مختلف استفاده نمود. یکسری از پارامترها براساس اطلاعات الکتروموتور ورودی، مشخصات بار و ... بوده که از قبل مشخص میباشند و یکسری از پارامترها هم طبق نوع استفاده و سایر مشخصات در جداول تهیه شده در کاتالوگها قابل استخراج میباشند.
جهت انتخاب گیربکس هلیکال مناسب از لحاظ فنی بایستی آگاهی کاملی نسبت به موارد زیر دارا بود:
اطلاعات پایه و اطلاعات بار:
- زاویه بین ورودی و خروجی
- توان ورودی
- دور ورودی
- سرویس فاکتور
- نوع بار، استاتیکی یا دینامیکی
- فرکانس جریان برق
- سیکل تکرار بار در ساعت
- گشتاور ورودی و حداکثر مقدار آن
- نسبت تبدیل مجاز
- میزان عمر کارکرد بیرینگ
- حداکثر میزان مجاز دمای روغن
شرایط محیطی:
- ارتفاع از سطح دریا محل نصب گیربکس
- میزان رطوبت
- بازهی دمای هوا
- وجود گازهای قابل اشتعال در محیط (EXPLOSION PROOF/ATEX)
اجزا و قطعات گیربکس هلیکال
همانطور که میدانید، گیربکسهای هلیکال از اجزای مختلفی دارند و از قطعات متفاوتی تشکیل شدهاند. اولین قطعه و اجزای تشکیل دهنده این گیربکسها، شل یا پوسته نام دارد که معمولا از جنس فولاد است. البته در برخی موارد از آلومینیوم نیز به عنوان جنس پوسته گیربکسهای هلیکال استفاده میشود. تمام قطعات و چرخدندهها در این قسمت قرار میگیرند و پوسته یا شل از آنها محافظت میکند.
قطعه بعدی که در این گیربکسها وجود دارد، چرخدنده یا Gear نام دارد که به عنوان اصلیترین جزء گیربکسها نیز شناخته میشود؛ چرخدنده در این نوع گیربکس به صورت هلیکال قرار میگیرد. شافت یا محور ورودی و خروجی قطعه و جزو دیگری از گیربکسهای هلیکال است؛ شافت به میلهای از جنس فولاد گفته میشود که چرخدندهها بر روی آن قرار میگیرند. شافتها به دو شکل Hollow یا تو خالی و Solid یا تو پر طراحی و تولید میشوند.
یاتاقان یا بیرینگ هم جزء دیگری است که در این گیربکسها میتوان آن را مشاهده کرد. یاتاقانها انواع مختلفی دارند؛ به طور کلی، بیرینگهای گیربکس هلیکال از نوع غلتشی هستند. کاسه نمد یا Seal هم قطعه دیگری است که در این گیربکسها قرار دارد. از کاسه نمد جهت نشت روغن درون شل به بیرون و ورود گرد و غبار به درون شل بهره میگیرند.
درپوش کنترل روغن هم آخرین قطعه و جزئی از گیربکسهای هلیکال است که در این مقاله به شما معرفی میشود. همانطور که از نام این قطعه پیداست، این درپوش برای بازبینی و کنترل روغن و البته قطعاتی که درون پوسته یا شل گیربکس قرار دارند، مورد استفاده قرار میگیرد.
همانطور که میدانید، هرکدام از این قطعات و اجزای گفته شده در گیربکس هلیکال کاربرد و کارایی مخصوص به خودش را دارد؛ در واقع اگر هرکدام از این قطعات نتواند وظیفه خود را به درستی انجام دهد، در کار گیربکس موردنظر اختلال به وجود خواهد آمد.
لازم به ذکر است که عملکرد این قطعات در برخی موارد بر روی یکدیگر تاثیر میگذارند و همین مسئله باعث بروز مشکلات جدیتری در گیربکسها میشود؛ به همین دلیل، باید توجه داشته باشید که در صورت بروز مشکل برای هر یک از قطعات، آن مشکل را به سرعت برطرف کنید تا در عملکرد کلی گیربکسهای هلیکال مشکلی به وجود نیاید.
انواع گیربکس هلیکال
گیربکسهای هلیکال به چند دسته مختلف تقسیم میشوند؛ هرکدام از این گیربکسها یک سری ویژگیهای مخصوص و منحصر به فرد دارند که باعث ایجاد تفاوت در آنها میشود. امروزه میتوان انواع گیربکسهای هلیکال فلنجدار، پایه فلنجدار، گیربکسهای هلیکال یک طبقه یا چند طبقه و همچنین گیربکسهای هلیکال به همراه گلدانی خروجی را در بازار مشاهده کرد.
جهت خرید یا استعلام قیمت و مشخصات گیربکس قورباغه ای با سپکا تماس بگیرید: 02133961179
تقسیم بندی گیربکس های هلیکال را میتوان براساس پارامترهای زیر انجام داد:
زاویه بین محورهای ورودی و خروجی
محورهای ورودی و خروجی میتوانند موازی با یکدیگر یا عمود برهم باشند. درصورت عمود بودن محورها به آن گیربکس Bevel Helical و در صورت موازی بودن همان گیربکس هلیکال نامیده میشوند.
تعداد استیج
به تعداد جفت دنده های هلیکال استیج گفته میشود که حداقل آن یک میباشد. با افزایش تعداد استیج دور خروجی گیربکس هلیکال کاهش و گشتاور خروجی افزایش میباشد(یا به عبارتی نسبت تبدیل گیربکس بالا میرود)
نوع ورودی و خروجی
ورودی اکثر گیربکس های متصل به یک الکتروموتور و خروجی آنها متصل به تجهیز متحرک مانند آسیاب میباشد. جهت اتصال این تجهیزات به گیربکس هلیکال، نوع ورودی و خروجی گیربکس میتواند به یکی از حالت های زیر باشد:
- سالید شافت با خار موازی (DIN 6885/1)SOLID SHAFT WITH PARALLEL KEY
- سالید شافت بدون خار موازی SOLID SHAFT WITHOUT PARALLEL KEY
- هالو شافت با شیار خار HOLLOW SHAFT WITH KEYWAY (DIN 6885/1)
- هالو شافت با شرینک دیسک HOLLOW SHAFT WITH SHRINK DISK
- هالو شافت با هزار خار HOLLOW SHAFT WITH SPLINE(DIN 5480)
- شافت فلنچ دار FLANGED SHAFT
نوع نصب
بسته به محل نصب و تجهیز متحرک، میتوان گیربکس را همانند تصویر زیر براساس یکی از حالت های نصب زیر سفارش گذاری کرد:
- افقی
- عمودی
- ایستاده، شافت خروجی در بالا
- ایستاده، شافت خروجی در پایین
از مزایای انواع این گیربکسها میتوان به سر و صدای کم، بازدهی و راندمان بالا، کارکرد بیعیب و نقص، لرزش بسیار کم، روغن کاری آسان، استهلاک پایین و توانایی انتقال قدرت در سطح بالا اشاره کرد؛ هرکدام از این موارد جزو مزایای استفاده از گیربکس هلیکال به حساب میآیند.
برای خرید گیربکس هلیکال موردنظر حتما باید قبل از خرید، انواع آن را بشناسید و یکی از گیربکسهای هلیکالی که با نیازهای شما همخوانی دارد را خریداری کنید؛ در این صورت میتوانید خرید خوبی داشته باشید و از محصول خریداری شده به بهترین شکل استفاده کنید. این نکته در خرید الکتروموتور ترمزدار و سایر انواع الکتروموتور و گیربکس صنعتی و ... کاربردی است.
از مهم ترین تولید کنندگان گیربکس های هلیکال میتوان به برندهای FLENDER, PIV-BREVINI, SEW, BONFIGLIOLI, NORD و... اشاره کرد.
نکات مهم در خرید گیربکس هلیکال
برای خرید وسایلی مانند گیربکس، باید به یک سری نکات مهم توجه داشته باشید؛ نکاتی مانند استعلام قیمت قبل از خرید، بررسی کیفیت محصول، مراجعه به فروشگاههای معتبر برای خرید و ... از نکاتی هستند که قبل از خرید محصولات اینچنینی باید به آن توجه داشته باشید. اولین کاری که قبل از خرید گیربکس هلیکال باید به آن بپردازید، استعلام قیمت محصول موردنظر است. در صورتی که این کار را انجام دهید، میتوانید خرید خوبی داشته باشید و از نظر قیمتی با ضرر مواجه نشوید.
برای استعلام قیمت گیربکس هلیکال میتوانید به فروشگاه سپکا مراجعه کنید و قیمت محصول موردنظر خود را ببینید. در صورتی که قیمت محصول موردنظر با قیمت مشاهده شده تفاوت زیادی داشت، بهتر است بررسیهای بیشتری انجام دهید. دومین نکتهای که قبل از خرید باید به آن توجه داشته باشید؛ بررسی کیفیت گیربکسهای هلیکال موردنظر است. برای بررسی کیفیت، باید به سایتهای معتبر در زمینه فروش گیربکس هلیکال مراجعه کنید.
سپکا یکی از فروشگاههای آنلاین و معتبر در ایران است که میتوانید کیفیت محصول موردنظر خود را در آن بررسی کنید؛ در این فروشگاه آنلاین شما میتوانید به راحتی محصول خود را پیدا کرده و مشخصات فنی آن را مشاهده کنید و سپس تصمیم نهایی را بگیرید. از نظر کیفیت محصول، تمامی محصولات موجود در سپکا در سطح بالایی قرار دارند؛ در صورتی که نگران کیفیت محصول موردنظر خود هستید، پیشنهاد میشود که نگاهی به گیربکسهای هلیکال موجود در سپکا بیندازید.
سومین نکتهای که برای خرید گیربکس هلیکال باید به آن توجه داشته باشید، اعتبار فروشگاهی است که قصد خرید محصول از آن را دارید. در صورتی که اعتبار فروشگاه موردنظر بالا باشد، دیگر نگران کیفیت محصولات و یا متضرر شدن از نظر مالی نخواهید بود. برخی فروشگاههای آنلاین با ارائه محصولات بیکیفیت و تقلبی، سعی در به دست آوردن سود بیشتر هستند و به همین دلیل ممکن است بعد از خرید، از نظر مالی و همچنین کیفیت محصول، با ضرر مواجه شوید.
فروشگاه آنلاین سپکا یکی از فروشگاههای آنلاین معتبر فروش گیربکس هلیکال، گیر موتور و دیگر محصولات مشابه است که میتوانید برای خرید به آن مراجعه کنید. با خرید از این فروشگاه، از نظر کیفیت و همچنین قیمت محصول، خیال شما کاملا راحت خواهد بود.
جهت استعلام قیمت محصول موردنظر خود، میتوانید با پشتیبانی سپکا تماس بگیرید تا علاوه بر دریافت راهنماییهای لازم، از قیمت واقعی محصول با خبر شوید. لازم به ذکر است که قیمتهای موجود در سپکا همگام با قیمتهای روز جهانی است و کاملا بهروز خواهد بود. افراد حاضر در پشتیبانی سپکا همواره آماده پاسخگویی به سوالات کاربران هستند.
جمع بندی نهایی
در این مقاله به معرفی گیربکس هلیکال و معرفی کاربردهای آن پرداختیم. اجزا و قطعات تشکیل دهنده گیربکسهای هلیکال نیز در این مقاله به شما معرفی شد. توجه داشته باشید که باید محصول موردنظر خود را با توجه به نیازی که دارید، خریداری کنید تا بتوانید به بهترین شکل از آن استفاده کنید. سپکا یکی از بهترین فروشگاههای آنلاین موجود در ایران است که میتوانید برای خرید گیربکس هلیکال به آن مراجعه کنید. فرآیند بررسی و خرید محصول از این فروشگاه به زمان زیادی نیاز ندارد و به راحتی و در سریعترین زمان ممکن میتوانید خرید خود را انجام دهید.