تابلو برق

از آنجایی که تقاضا برای برق روز به روز در حال افزایش است، استفاده از تابلو برق مناسب بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد. بخش مهمی از سیستم الکتریکی یک خانه و محیط کاری مدرن که برق را از کنتور برق دریافت کرده و آن را در سراسر خانه و محیط کاری توزیع می‌کند.

اگر هر گونه ایرادی مانند سوختگی، زنگ زدگی و... در تابلوی برق پیدا کردید، برای داشتن یک خانه و محل کار امن و بدون حادثه حتماً باید به فکر ارتقای تابلوی خانه یا محل کار خود باشید. اگر قصد دارید تابلو برق صنعتی خود را ارتقا دهید، پس حتماً باید با یک برقکار دارای مجوز مشورت کنید.

کاربرد تابلو برق

تابلو برق چیست؟

در پاسخ به این سوال که تابلو برق چیست؟ باید بگوییم که تابلوهای برق (به انگلیسی: Electrical Panel) به عنوان اصلی‌ترین سیستم توزیع سیم کشی برق خانه شما در نظر گرفته می‌شود؛ چون تجهیزات الکترونیکی و برقی در آنجا نصب می‌شود. آنها وظیفه تقسیم جریان الکتریکی ورودی را با انشعاب آن به بریکرهای نصب شده بر عهده دارند. همچنین با قطع مدارهای اضافه بار، از وسایل الکتریکی محافظت می‌کنند.

بریکرهای مدار یا همان قطع‌کننده‌های مدار و فیوزها تضمین می‌کنند که در طول توزیع برق به مدارهای مختلف، جریان اضافی وجود نداشته باشد. مدلی که در ساخت آن از ساده‌ترین یا ابتدایی‌ترین مدارات و تجهیزات الکتریکی استفاده شده باشد، تابلو برق ساده نامیده می‌شود.

از آنجایی که تابلوهای برق بسیار مهم هستند، معمولاً در مکان‌های خلوت خانه شما نصب می‌شوند تا از تداخل بی‌رویه جلوگیری شود. به این ترتیب، جعبه‌های بریکر را اغلب می‌توان در زیرزمین‌ها، گاراژها و انبارها پیدا کرد. با این حال، به دلیل کمبود فضای اضافی در آپارتمان‌ها، اغلب پشت درها نیز نصب می‌شوند.

قیمت تابلو برق به عوامل زیر بستگی دارد:

  • نوع مصرف (خانگی، صنعتی، کارگاهی)؛
  • تعداد واحدها و طبقات تحت پوشش؛
  • انواع تجهیزات مورد استفاده برای ساخت تابلو؛
  • ساده، هوشمند یا دارای مدار فرمان بودن تابلو؛
  • تک فاز یا سه فاز بودن تابلو؛
  • بزرگ یا کوچک بودن تابلو؛
  • جنس بدنه تابلو (فلزی یا پلاستیکی).

جهت خرید تابلو برق و استعلام قیمت انواع تابلو، می‌توانید با کارشناسان سپکا (sepcaco.com) تماس بگیرید و برای انتخاب بهترین مدل، بسته به نیازتان از مشاوره آنها استفاده کنید.

کاربرد و نحوه عملکرد تابلو برق

دانستن نحوه کاربرد تابلو برق ها برای هر صاحب‌خانه حیاتی است. با توجه به نقش مهمی که آنها در تضمین ایمنی الکتریکی خانه‌ها دارند، همه باید آنها را به درستی راه اندازی کنند. تابلوهای برق با استفاده از بریکرها یا قطع کننده‌های مدار کار می‌کنند. از جمله این قطع کننده ها می توان به کلید اتوماتیک هوایی، کلید مینیاتوری و کلید محافظ جان اشاره کرد.

هنگامی که درب تابلو برق را باز می‌کنید، می‌توانید به تمام قطع کننده ها یا فیوزها دسترسی داشته باشید که معمولاً یکی از این تابلوها تمام مدارهای خانه را تغذیه می‌کند. البته ممکن است که "تابلوی فرعی" دیگری وجود داشته باشد که برق یک منطقه اختصاصی مانند آشپزخانه را تأمین ‌کند.

بریکرهای تک قطبی مدار در تابلوی برق کنار هم چیده شده‌اند و با پایین یا بالا کشیدن کلید کنترل می‌توان آنها را در موقعیت "روشن" یا "خاموش" قرار داد. هر بریکر به مدار خودش متصل است. هنگامی که وسایل و تجهیزات متصل به آن مدار، برق زیادی مصرف می‌کنند، بریکر قطع می‌شود و برق آن وسایل را قطع می‌کند. هنگامی که این اتفاق می‌افتد، بریکر به حالت خاموش تبدیل می‌شود و نیاز به تنظیم مجدد دارد.

اندازه‌گیری مدار شکن‌ها با توجه به آمپر دستگاه‌هایی که پشتیبانی می‌کنند، بسیار مهم است. بریکرهای تک قطبی فقط 15 تا 20 آمپر را می‌توانند هندل و کنترل کنند، در حالی که دو قطبی‌ها می‌توانند 15 تا 200 آمپر را تنظیم کنند. در نتیجه، لوازم بزرگ باید فقط با دومی جفت شوند.

در بریکر مدار اصلی می‌توانید ظرفیت آمپر تابلو برق را مشاهده کنید. روی بریکر اصلی یک عددی نوشته شده است که ظرفیت آمپر آن را مشخص می‌کند، به عنوان مثال"100" یا "150".


خرید و استعلام قیمت انواع گیربکس صنعتی از سایت تخصصی سپکا


انواع تابلو برق

در حال حاضر، انواع مختلفی از تابلوهای برق صنعتی وجود دارد که هر کدام دارای ویژگی‌های متمایزی هستند. می‌توان از نظر ساختار، از نظر محل نصب و از نظر کاربرد، انواع تابلو برق های مختلفی را نام برد که در این قسمت هر کدام از آنها را به تفکیک، مورد بحث و بررسی قرار می‌دهیم.

انواع تابلو برق از نظر ساختار

متال انکلوزد (metal enclosed switchgear)

متال انکلوزد تابلو برقی است که در یک پوسته فلزی محصور شده و تمامی تجهیزات الکتریکی داخل این محفظه نصب شده‌اند. دور تا دور اجزای داخلی مثل کلیدها، ترانس‌های جریان و ولتاژ و... به استثنای دهانه‌های کوچک تهویه و دید، فلز وجود دارد. علاوه بر این، پوسته بیرونی برای بهبود ایمنی سیستم به طور کلی به زمین متصل می‌شود.

متال کلد (metal clad switchgear)

نوعی تابلو برق است که در آن تمام اجزای داخلی به صورت جداگانه در محفظه‌های فلزی جداگانه پوشانده می‌شوند. این طراحی سطوح بیشتری از ایمنی، سهولت تعمیر و نگهداری و استحکام را فراهم می‌کند. چون در صورت وقوع خطا در داخل یکی از محفظه ها، سایر محفظه ها آسیب نمی‌بینند و سالم می‌مانند. تابلوی Metal-clad در واقع زیرمجموعه تابلو برق metal-enclosed است.

سایر محصولات سپکا جهت مشاهده مشخصات یا خرید: انواع دژنکتور یا مدارشکن

مشخصات فنی تابلو برق

انواع تابلو برق از نظر کاربرد

توزیع (distribution panel)

این تابلو تقریباً در هر خانه یا ساختمان اداری حرفه‌ای در سراسر جهان یافت می‌شود.در واقع این تابلو، منبع اصلی مجموعه بزرگی از مدارهای الکتریکی است که با ترکیب مدارها از مکانهای مختلف در یک هاب مرکزی کار می‌کنند. این به شما امکان می‌دهد از یک نقطه به کل شبکه برق خانه خود دسترسی داشته باشید. آنها یک کلید برق اصلی دارند که برق  همه مدارها را کنترل می‌کند.

با این حال، مواقعی نیز وجود دارد که ممکن است لازم باشد برق اجزا یا مکان‌های جداگانه خانه را کنترل کنید. به همین دلیل، یک تابلوی توزیع هر یک از مدارها را با کلیدهایی جدا می‌کند. به این ترتیب، اگر نیاز به قطع برق فقط در یک مکان از خانه خود داشتید، می‌توانید این کار را بدون قطع برق برای سایر مناطقی که در آن زمان نیاز به برق دارند، انجام دهید.

برای آشنایی و خرید ژنراتور، روی لینک مربوطه کلیک نمایید.

کنترل (Electrical control panel)

یک جعبه فلزی است که به فرد اجازه می‌دهد تا با استفاده از انرژی الکتریکی، تمام تجهیزات الکتریکی، لوازم و مدارها را به صورت مکانیکی کنترل کند. این تابلو به یک اپراتور، دسترسی کامل به کل سیستم الکتریکی یک مکان خاص در یک برد بزرگ الکتریکی را می‌دهد و با آن دسترسی، اپراتورها می‌توانند کل سیستم برق را نظارت کنند.

ساختار تابلوی برق کنترل به گونه‌ای طراحی شده است که حداکثر تجهیزات الکتریکی را در محفظه خود قرار می‌دهد و تمام سیستم‌های در حال اجرا را ایمن نگه می‌دارد. دو قسمت ساختاری اساسی در این نوع تابلوی برق وجود دارد که شامل محفظه و پنل پشتی می‌شود.

خرید تابلو برق

انواع تابلو برق از نظر محل نصب

بیرونی (Outdoor Electrical Panel)

امکان نصب تابلو برق در بیرون وجود دارد. اما قبل از تصمیم‌گیری در مورد محل نصب باید به عوامل خاصی مثل دمای بیرون، اجتناب از سرقت و تمیزی توجه کنید.

حداکثر ارتفاع این نوع از تابلو، 120 سانتی متر بوده و عرض آنها بر طبق نیاز ساخته می‌شود. این تابلوها در فضای باز نصب می‌شوند. ساختار بدنه تابلو برق‌های بیرونی خاص بوده و بایستی از آنها و تجهیزات‌شان در برابر عوامل محیطی و شرایط جوی محافظت به عمل آورد.

یکی از الزامات ساختار بدنه این تابلوها این است که پوششی که برای سقف استفاده می‌شود، بایستی از چهار طرف حداقل حدود 5 سانتی متر از بدنه بزرگتر باشد. همچنین ضخامت ورقه‌ای که برای ساخت بدنه آنها استفاده می‌شود، حداقل ۲ میلیمتر باشد.

در ضمن بدنه تابلو بایستی رنگ آمیزی شود و برای این کار باید رنگ مقاوم در برابر نور خورشید مورد استفاده قرار گیرد. این تابلوها فقط از جلو درب دسترسی داشته باشند و درزهای موجود در آن باید با پلاستیک مخصوص پوشانده شوند تا آب وارد آنها نشود.

برای عدم دست کاری یا به سرقت نرفتن تجهیزات، درب آنها باید یک قفل مناسب داشته باشد. در ضمن این تابلوها روی سکوهایی نصب می‌شوند که 20 تا 25 سانتی متر از کف زمین فاصله دارند. بعد از نصب تابلو روی این سکوها، باید هر چهار طرف سکو حدود 10 سانتی متر بزرگتر از لبه‌های تابلو باشند.

سایر محصولات سپکا: اسلیو بیرینگ و مشخصات فنی آن

درونی (Indoor Electrical Panel)

این تابلوها برخلاف تابلوهای بیرونی، در محیط های داخلی و سرپوشیده کار گذاشته می‌شوند و به دو نوع ایستا و دیواری تقسیم می‌شوند. تابلو درونی دو نوعِ دربِ دسترسی دارند: درب دسترسی از جلو و درب دسترسی از دو طرف. حداکثر ارتفاع هر دو نوع تابلو برق‌های درونی، 220 سانتی متر بوده و عرض آنها حدود 90 سانتی‌متر است.

از نکات مهمی که در نصب تابلو برق‌های درونی باید رعایت کرد، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پروفیل یا نبش آهنی باید در ساخت اسکلت نگهدارنده این تابلوها مورد استفاده قرار گیرد.
  • ضخامت ورقه‌ای که برای ساخت بدنه آنها استفاده می‌شود، حداقل ۲ میلی‌متر باشد.
  • گلند مناسب برای مسدود کردن محل ورود و خروج کابل‌ها استفاده شود.

 مشخصات فنی تابلو برق

از مشخصات فنی تابلو برق می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • استانداردهای VDE و IEC در ساخت تابلوهای برق به کار برده می‌شوند.
  • در ساخت تابلو برق های ایستا و دیواری به ترتیب از ورق های 2 و 1.5 میلیمتری استفاده می‌شود.
  • نقشه تابلو برق باید در یک جایی از محفظه تعبیه شود.
  • چراغ های هالوژن یا فلورسنت با میکروسوییچ مربوطه در داخل تابلوهای برق نصب شوند. برخی از شرکت‌های تولیدی نوع روشنایی را به سفارش مشتری انجام می‌دهند.
  • در اتصال کلیه قطعات بدنه به یکدیگر باید از پیچ و مهره استفاده شود.
  • در اتصال کلیه قطعات داخلی به بدنه تابلو بهتر است از پیچ و مهره گالوانیزه استفاده شود.
  • نحوه ساخت سلول‌ها باید طوری باشد که تعویض راحت و سریع لوازم داخلی امکانپذیر باشد.
  • شمش‌هایی که برای ساخت سیم‌ها استفاده می‌شوند، باید مسی و دارای خلوص بالا باشند.
  • درب‌هایی که روی آنها ادوات برقی نصب شده است، بایستی با سیم ارت یا سیم اتصال به زمین به زمین متصل می‌شوند.
  • تابلوها باید از نظر الکتریکی، مکانیکی و عایقی تست و آزمایش شوند.

خرید و استعلام قیمت الکتروموتور فشار قوی در سپکا


اجزا و قطعات تابلو برق صنعتی

اجزا و قطعات تابلو برق شامل موارد زیر است:

  • مبدل ها یا ترانسفورماتورها: برای کاهش یا افزایش ولتاژ AC
  • منبع تغذیه: برای تبدیل ولتاژ AC (جریان متناوب) به DC (جریان مستقیم)
  • بریکرها یا قطع کننده مدار: برای قطع جریان الکتریسیته در هنگام اضافه باری
  • سوئیچ های قطع کننده: برای جدا کردن کامل پانل کنترل از منبع برق آن
  • بلوک‌های ترمینال: نقاط اتصال دو یا چند سیم به یکدیگر
  • رله‌ها: برای روشن یا خاموش کردن یک دستگاه و برقراری یا قطع یک تماس
  • کنتاکتورها: برای روشن یا خاموش کردن جریان الکتریکی
  • رله اضافه بار: برای حفاظت از موتورهای الکتریکی در صورت گرمای زیاد
  • فیوزها: برای حفاظت از مدار الکتریکی در هنگام بارگذاری بیش از حد
  • جریان درایوهای موتور: برای راه اندازی یک موتور متصل (مانند درایو ac و درایو موتور dc)
  • استارترهای موتور: برای ادغام کنتاکتور و رله اضافی هگام راه اندازی
  • کنترل کننده منطقی قابل برنامه ریزی: برای کنترل فرایندهای تولید
  • سوئیچ اترنت: برای برقراری ارتباط بین دستگاه های داخل تابلو

تابلو برق ساده

نکات مهم در خرید تابلو برق

تابلوهای برق را می‌توان به صورت آنلاین یا در هر فروشگاه زنجیره ای لوازم الکتریکی یا فروشگاه لوازم سخت افزاری خریداری کرد. اگر تجربه‌ای در مورد تابلوهای برق ندارید، بهتر است یک برقکار خبره آنها را نصب کند. هنگام خرید این کالا کافی است نکات زیر را در نظر بگیرید.

  1. ابتدا باید بدانید چه نوع تابلو برق‌هایی برای خرید وجود دارد. برخی  از آنها داخلی هستند و می‌توانند برای قطع برق خانه یا ساختمان اداری استفاده شوند. برخی تابلوها دارای بریکرهای قطع مجزا هستند.
  2. اگر خانه یا محل کار شما دارای تابلو برق قدیمی است که حداقل 15 تا 20 سال عمر داشته باشد، به احتمال زیاد باید توسط یک متخصص با تجربه جایگزین شود.
  3. در خرید تابلو برق باید مواردی مثل ابعاد، نوع، جنس، میزان مقاومت در برابر نفوذ آب و گرد و خاک، ضخامت صفحه نصب تجهیزات و قطر بدنه تابلو و... توجه زیادی نشان دهید.
  4. اگر مطمئن نیستید که چه نوع تابلویی برای فضای خاص شما بهترین است، با یک تیم باتجربه و متخصص تماس بگیرید.

کارشناسان سپکا با توجه به نیاز شما، می‌توانند شما را در خرید مناسب‌ترین تابلو برق موجود و همچنین سایر محصولات صنعتی مانند انواع الکتروموتور، بیرینگ، کوپلینگ و ... راهنمایی و کمک کنند و بهترین پیشنهاد را در این زمینه برایتان ارائه دهند. کافی است جهت خرید و استعلام قیمت انواع تابلو برق، با سپکا تماس بگیرید.