درایو AC

در مکان‌هایی که باید روی راه‌اندازی و سرعت الکتروموتور، کنترل دقیقی وجود داشته باشد، وجود درایوهای الکتریکی ضروری است. در واقع می‌توان گفت که درایوها بخش جدانشدنی از فرایند اتوماسیون در صنعت است. یکی از انواع آن، اینورتر یا درایو ac است که در صنایع مختلف از آن استفاده می‌شود. اگر شما به این قطعه نیاز دارید و قصد خرید آن را دارید، باید قبل از انجام این کار حتما در درایو اطلاعاتی به دست آورید.

در این صفحه یک راهنمای خرید درایور موتور ac آماده شده است تا شما بتوانید در زمان خرید از آن کمک بگیرید و بهترین درایور موتور ac را خریداری کنید.

درایو کنترل دور موتور

اینورتر یا درایو AC چیست؟

در گذشته و زمانی که به کنترل دقیق سرعت بار نیاز بود، از موتورهای جریان مستقیم یا DC استفاده می‌کردند؛ اما این موتورها دارای مشکلاتی مانند استهلاک بودند و همین امر باعث شد که استفاده از موتورهای القایی و کنترل سرعت آن‌ها بیشتر شود.

در سال 1958 یک شرکت آمریکایی به‌نام GE اولین درایو یا اینورتر را تولید کرد. بعد از گذشت چند سال، به امکانات اینورترها اضافه و نمونه‌های بهتری به بازار عرضه شد. درحال‌ حاضر حدود 10 درصد از موتورهایی که در دنیا وجود دارند به اینورتر مجهز هستند.

اینورتر یا درایو ac وسیله‌ای است که از آن برای کنترل سرعت موتورهای الکتریکی استفاده می‌شود. این قطعه بدون اینکه گشتاور و قدرت موتور را کم کند، سرعت آن را به کمک تغییر فرکانس منبع تعذیه موتور، کنترل می‌کند. میدان مغناطیسی از طریق یک موتور که به ولتاژ سه فاز متصل است، ایجاد می‌شود. بخش چرخان موتور، تحت تاثیر این میدان الکتریکی قرار می‌گیرد؛ سپس تعداد چرخش‌های خود را با میزان چرخش میدان هماهنگ خواهد کرد. پس می‌توان انتظار داشت سرعت موتور به‌وسیله درایو موتور AC کنترل شود.

درایوهای AC در صنعت نام‌های مختلفی دارند و این نامگذاری آن‌ها به دلیل استفاده از آن در کاربردهای مختلف است. برای مثال درایوی که در آسانسور استفاده می‌شود به 3VF شناخته می‌شود. از نام‌های دیگر آن می‌توان به VFD، DRIVE، AC DRIVE، VSD، FC و INVERTER اشاره کرد. بیشتر درایوها مقدار ولتاژ ثابت و فرکانس ورودی را به ولتاژ و فرکانس خروجی تبدیل می‌کنند تا حرکت موتورهای AC کنترل شود.

استفاده از درایو کنترل دور موتور AC در الکتروموتورها مزایای زیادی به‌همراه دارد. از مهم‌ترین مزیت‌های درایوهای نوع AC می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

کنترل‌کردن فرایند

یکی از مزایای خرید درایو کنترل دور موتور، کنترل بهتر روی انجام فرایند است. کاربر می‌تواند خروجی را به‌خوبی کنترل کند و همچنین بخش‌های مختلف که توسط درایو انجام می‌شود، همگام‌سازی کند.

کاهش فشار و شوک

اگر از درایوهای صنعتی استفاده شود تا حدود زیادی میزان جریان مورد نیاز برای شروع‌ به کار موتور الکتریکی کاهش پیدا می‌کند؛ پس می‌توان از تجهیزاتی با توان پایین‌تر در شبکه استفاده کرد. همچنین در شبکه مورد استفاده میزان اوج بار کم می‌شود و به‌تبع آن شوک مکانیکی که ممکن است در لحظه شروع یا توقف ایجاد شود، به حداقل می‌رسد. پس می‌توان گفت موتور الکتریکی در این حالت بسیار نرم شروع به کار می‌کند یا از مدار خارج می‌شود.

صرفه‌جویی در میزان انرژی

زمانی که از درایو ac استفاده می‌شود، در مصرف برق صرفه‌جویی می‌شود. پس در مقدار هزینه‌های مصرفی شما هم صرفه‌جویی خواهد شد و این مزیت می‌تواند در صنایع مختلف بسیار حائز اهمیت باشد.

افزایش طول عمر قطعات چرخشی

از مزایای دیگر استفاده از درایو ac می‌توان به افزایش طول عمر قطعات چرخشی، کاهش اوج بار در سیستم قدرت، افزایش ضریب قدرت، کاهش جریان راه‌اندازی، کنترل دقیق فرایند با توجه به مقدار مورد نیاز اشاره کرد.

پیشنهاد خرید از سپکا: خرید الکتروموتور dc

نحوه عملکرد درایو AC

جریان خروجی از منبع تغذیه، به‌صورت جریان متناوب (AC) است. این جریان توسط اینورتر داخلی یا مدار مبدل به جریان مستقیم تبدیل می‌شود. مدار اینورتر به کمک کنترل PWM، جریان مستقیم ایجادشده را به جریان متناوب تغییر خواهد داد. اینورتر ولتاژ را به‌صورت شکل موج پالس خارج می‌کند. پاس‌های خروجی به کمک سیم‌پیچ موتور صاف می‌شوند تا اینکه جریان به‌صورت سینوسی به طرف موتور منقل شود و سرعت و گشتاور کنترل شود.

مرحله اول که به آن فرایند یکسوسازی گفته می‌شود، مدار مبدل به‌طور پیوسته جریان متناوب را به جریان مستقیم تبدیل می‌کند. در طول زمان، جهت و اندازه موج تغییر خواهد کرد؛ چراکه جریان متناوب یک موج سینوسی است. برای یکسوسازی جریان از یک دیود نیمه‌هادی استفاده می‌شود. این قطعه جریان الکتریسیته را در مسیر رو به جلو منتقل کرده و آن را به جریان مستقیم تبدیل می‌کند.

مشخصات فنی درایور موتور ac

زمانی که جریان از دیود عبور کرد، فقط جریان مثبت خارج خواهد شد و یک پیک مثبت نشان داده می‌شود و نیمی دیگر از  چرخه هدر می‌رود. این فرایند یک مرحله یکسوسازی موج کامل است؛ چراکه هر دو قله موج را به جلو و منفی تغییر خواهد داد. یکسوسازی به تنهایی نمی‌تواند شکل موج صاف را به وجود آورد؛ بنابراین برای اینکه نوسانات از بین رود، خازن چند بار شارژ و دشارژ می‌شود؛ پس از آن خازن به آرامی شکل موج را صاف می‌کند.

خروجی مدار اینورتر جریان متناوب با ولتاژ و فرکانس متغیر و به‌صورت پالس مثبت است. پالس‌ها به کمک سیم‌پیچ موتور صاف می‌شود و موج سینوسی جریان می‌یابد. پس می‌توان گفت که خروجی اینورتر را نمی‌توان جهت تجهیزاتی به غیر از موتورها استفاده کرد. برای تبدیل جریان DC به جریان AC، از روش امواج پالس با عرض‌های مختلف ایجاد می‌شود. در نتیجه به کمک اینورتر می‌توان فرکانس و ولتاژ برق AC را تنظیم و آن را تغییر داد. با استفاده از این روش می‌توان سرعت و گشتاور موتور را تنظیم کرد.

کاربرد اینورتر یا درایو AC

اینورتر با درایو AC می‌تواند کاربردهای زیادی از جمله در صنعت داشته باشد. اینورترهای صنعتی به دلیل مزایایی که دارد، می‌تواند به‌عنوان یک عامل کلیدی تولید توان در یک منبع تغذیه، بدون توقف کار می‌کند. اگر بخواهیم به کاربردهای بیشتر آن اشاره کنیم می‌توانیم موارد زیر را نام برد:

  • در سیستم‌ها و پانل‌های خروجی
  • خودروهای برقی
  • سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی
  • بالابرها
  • میکسرها
  • چرخ‌گوشت‌ها و اکسترودها
  • دستگاه‌های نانوایی‌
  • جرثقیل‌ها
  • صنایع مختلف از جمله نساجی، کاغذ و چرم‌سازی
  • صنایع کارگاهی
  • آسانسورها

این موارد تنها مواردی از کاربردهای درایو ac بودند.

تمام تجهیزات و لوازم مورد نیاز برق صنعتی را می توانید به راحتی از سایت سپکا خریداری کنید.

قطعات و اجزای درایور موتور AC

برای اینکه اینورتر موتور ac عملکرد خود را به‌خوبی انجام دهد، باید چندین جزء مختلف با همدیگر هماهنگ باشند. مهم‌ترین اجزای انواع درایوac شامل سه مورد زیر هستند:

بخش اینورتر

این واحد در یک درایو، انرژی الکتریکی مدار DC را دریافت می‌کند و سپس آن را به موتور خواهد داد. بخش اینورتر از روش‌های مدولاسیون استفاده می‌کند تا ولتاژهای سه فاز که برای موتور الکتریکی لازم است را به وجود آورد. در این بین می‌توان فرکانس را تا مقدار مورد نیاز تنظیم کرد و سرعت الکتروموتور را کنترل کرد. پس می‌توان نتیجه گرفت هر اندازه مقدار فرکانس در ولتاژ خروجی درایو بیشتر باشد، به همان اندازه هم سرعت موتور الکتریکی بیشتر خواهد شد. واحد اینورتر با یک سری ترانزیستور، IGBT، SCR یا ماسفت ساخته می‌شود و به کمک سیگنال‌هایی کنترلر روشن/خاموش می‌شود.

بخش یکسوکننده و فیلتر

در اینورترهای صنعتی یکسوکننده به کمک منبع تغذیه تامین می‌شود. این واحد می‌تواند دو طرفه یا یک طرفه باشد. اگر بخش یکسوکننده یک طرفه باشد، توسط درایو AC از شبکه انرژی را دریافت می‌کند و با تبدیل آن، خیلی سریع موتور را راه‌اندازی می‌کند؛ اما اگر یکسوکننده دو طرفه باشد، درایو انرژی خود را از موتور می‌گیرد و سپس آن را به شبکه منتقل می‌کند. بخش فیلتر معمولا امواج را حذف می‌کند و از DC ثابت، DC پالسی را تولید می‌کند.

واحد DC Circuit

به کمک این بخش انرژی الکتریکی دریافت می‌شود و برای اینکه بتوان توسط درایو استفاده شود، ذخیره خواهد شد. در بیشتر موارد این انرژی توسط خازن‌های پرقدرت، ذخیره می‌شود.

درایور موتور ac


خرید انواع گیربکس صنعتی با گارانتی و ضمانت اصالت کالا


مشخصات فنی درایو AC

در زمان خرید باید از مشخصات فنی درایور موتور ac اطلاع داشته باشید؛ چراکه که آگاهی از آن‌ها انتخاب را برای شما راحت‌تر خواهد کرد. مهم‌ترین مشخصات یک درایو ac شامل موارد زیر هستند:

  • طول عمر برس یک درایو کنترل دور موتور AC بالای 10 هزار ساعت است.
  • طراحی مدار درایوهای AC به دلیل اینورتر و مبدل که در آن به کار رفته است، کمی پیچیده است.
  • مدارهای کنترل و قطع آن هم نسبت به درایو DC پیچیده‌تر است.
  • مکانیسم قطع و شتاب آن با استفاده از تغییر فرکانس تغذیه قابل کنترل است.
  • حداکثر سرعت را می‌توان با استفاده از آن به‌دست آورد.
  • این نوع درایو بدون جرقه هستند و می‌توان از آن در محیط‌های مرطوب هم استفاده کرد.
  • دارای عملکرد بدون نویزی است.
  •  مقدار پاسخ دینامیکی آن بالا است.
  • اینورتری که در درایوهای AC استفاده می‌شود هارمونیک‌ها را در دو طرف تولید می‌کند.
  • این نوع درایو را می‌توان به‌صورت مستقیم به منبع اصلی متصل کرد.
  • برخلاف درایو DC، خود استارت نیستند.
  • مقدار گشتاور استارت آن پایین است.
  • دارای مبدل و اینورتر است.
  • به کموتاسیون نیازی ندارد؛ اما وجود حلقه‌های لرزشی در آن ضروری است.
  • مصرف انرژی کمتری نسبت به نوع DC دارد.
  • اندازه و وزن آن نسبت به درایو DC بیشتر است.
  • این نوع به‌طور مستقیم به باتری وصل نمی‌شود؛ چراکه به مدارها و قطعات اضافی نیاز دارد.

سایر محصولات سپکا: درایو موتور dc

معرفی انواع اینورتر موتور AC

درایوهای AC را معمولا بر اساس نوع موتور مورد استفاده دسته‌بندی می‌کنند. بنابراین قبل از خرید درایو کنترل دور موتور ac بهتر است با انواع آن آشنا شوید. انواع درایو AC به 6 دسته زیر تقسیم می‌شود:

موتورهای القایی

در این نوع جریان بدون هیچ‌گونه تماس فیزیکی با سیم‌پیچ‌های استاتور به سیم‌پیچ‌های روتور القا می‌شود. از ویژگی‌های موتورهای القایی می‌توان به سازگاری با انواع محیط، دارای قدرت بسیار بالا و کنترل دور متغیر اشاره کرد. از این نوع درایو ac امکان لغزش یا از دست‌دادن ردیابی دقیق سرعت وجود دارد.

درایوهای برداری بدون سنسور

این نوع درایو جهت کنترل سرعت و گشتاور خروجی با سرعت پایین و نزدیک به موتور DC از کنترل مستقل ولتاژ و فرکانس استفاده می‌کند. درایوهای برداری فاقد هرگونه حسگر فیدبکی مانند حل‌کننده یا رمزنگار هستند.

موتورهای سنکرون

این نوع موتور با بار کامل و سرعت ثابت کار می‌کنند. سرعت روتور و میدان مغناطیسی دوار استاتور در الکتروموتور سنکرون برابر است. دو نوع اصلی از این نوع موتورها، آهنربای دائمی و رلوکتانس هستند. در مواردی که باید سرعت دقیق موتور حفظ شود، این موتور بهترین انتخاب خواهد بود.

اینورتر موتور ac

سروو موتورها

همان موتورهای سنکرون آهنربای دائمی هستند که در بیشتر موارد می‌توانند در شتاب‌های بالا گشتاور اینرسی پایینی داشته باشند. این نوع درایو از کموتاسیون بدون جاروبک با بازخورد حسگرهای هال افکت و تحریک سیم‌پیچ سینوسی استفاده می‌کند.

کنترل دور

همان‌طور که از نام آن مشخص است از این درایو AC برای کنترل‌کردن دور موتوری که از جریان متناوب تغذیه می‌کند، استفاده می‌شود. برای کنترل سرعت در این نوع از ایجاد تغییر لغزش موتور به کمک حلقه‌های لغزشی استفاده می‌شود. پس این روش کمک می‌کند تا سرعت موتور الکتریکی را کنترل و از آن حفاظت کنید.

جریان گردابی

اساس کار این نوع درایو بر مبنای مقاومت است. البته در‌حال‌حاضر این درایو AC کمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد. چراکه راندمان کاری بسیار پایینی دارد و همین امر هم باعث بازدهی کل سیستم خواهد شد. بنابراین فقط در موارد خاصی از درایو جریان گردابی استفاده می‌شود.


خرید انواع ژنراتور برق خانگی و صنعتی از سپکا 


نکات مهم در خرید درایو ac

اکنون که به طور کامل با درایو AC آشنا شدید، وقت خرید آن رسیده است. در زمان خرید باید به چند نکته توجه داشته باشید.

همیشه سعی کنید درایوی که تهیه می‌کنید از یک برند معتبر باشد. اگرچه این برندها، ممکن است قیمت بیشتری داشته باشند؛ اما کیفیت بالاتری از برندهای بی‌کیفیت دارند و چند سال با خیال راحت می‌توانید از آن استفاده کنید. در بازار ایران می‌توانید برندهای معتبر خارجی مانند زیمنس، ای بی بی، دانفوس، اشنایدر، لنز، دلتا، اینوت، ال اس، تکو و ... وجود دارد.

اما نکته آخری که باید در نظر داشته باشید این است که شرکت‌های زیادی در زمینه فروش اینورتر کنترل دور ac فعال هستند. شما باید خرید خودتان را از یک شرکت معتبر انجام دهید. شرکت صنعت گستران سپید کاسپین با نام مخفف سپکا، چندین سال است در زمینه عرضه خدمات و فروش محصولات به صنایع مختلف فعالیت دارد. اگر کیفیت محصول خریداری‌شده برای‌تان حائز اهمیت است می‌توانید جهت خرید و استعلام قیمت درایور ac، با سپکا تماس بگیرید و کارشناسان خبره ما پاسخگوی شما خواهند بود.