الکتروموتور dc

الکتروموتور DC که به آن موتور جریان مستقیم نیز گفته می‌شود، یک موتور الکتریکی است که با جریان مستقیم کار می‌کند. می‌توان گفت که الکتروموتورهای DC حرکت چرخشی دارند. (موتورهای خطی استثنائا اینگونه نیستند) در این مقاله قصد داریم به معرفی و بررسی الکتروموتورهای DC یا جریان مستقیم بپردازیم و به سوال الکتروموتور dc چیست پاسخ دهیم.

الکتروموتور dc چیست

الکتروموتور DC چیست؟

موتور دی سی یکی از وسایل پرکاربرد در صنایع مختلف است و نیروی گشتاور با راه‌اندازی بالایی دارد؛ اتفاقا به همین دلیل هم است که در صنایع از این الکتروموتور استفاده گوناگونی می‌شود. شما می‌توانید سرعت این موتور را با استفاده از روش‌های مختلف تغییر دهید و به میزان دلخواه برسانید.

موتور جریان مستقیم dc با کمک آهنربا انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می‌کند؛ علت نام‌گذاری DC روی این وسیله، استفاده از جربان DC  یا همان جریان برق مستقیم است.

مزایای استفاده از الکتروموتور DC در صنایع، همانند سایر لوازم صنعتی مانند انواع گیربکس صنعتی، بیشتر از معایبش است. این وسیله نیاز به نگهداری و مراقبت زیادی دارد و همین مسئله باعث می‌شود که آن را به عنوان معایب استفاده از این الکتروموتور بدانیم.

موتور جریان مستقیم dc از میدان‌های مغناطیسی که از جریان‌های الکتریکی ایجاد می‌شوند استفاده می‌کند که نتیجه آن تقویت حرکت روتور ثابت شده در محور خروجی است.

این الکتروموتور انواع مختلفی دارد که هرکدام از آن‌ها کارایی و کاربرد مخصوص به خودشان را دارند. هرکدام از این الکتروموتورها از چند بخش و اجزا تشکیل شده‌اند که تمام آن‌ها در ادامه به شما معرفی خواهد شد.

سایر محصولات سپکا: خرید الکتروموتور فشار قوی با بهترین قیمت

اجزای الکتروموتور دی سی

همانطور که در بالا گفته شد، این نوع الکتروموتور هم مانند دیگر الکتروموتورها از اجزای مختلفی تشکیل شده است. در ادامه اجزای الکتروموتور دی سی را به شما معرفی خواهیم کرد.

استاتور

استاتور به آهنربای ثابت یا سیم‌پیچ میدانی (متشکل از سیم‌پیچ سری و شنت) گفته می‌شود که یکی از اجزای تشکیل دهنده الکتروموتور DC است و این وسیله بدون استاتور کاربردی ندارد. فریم موتور و هسته استاتور نیز دیگر اجزای تشکیل دهنده استاتور هستند.استاتور‌ها در الکتروموتور برعکس روتورها ثابت هستند و نمی‌چرخند.


خرید انواع بیرینگ از بهترین برندهای دنیا در سپکا


روتور

روتور که برخی کاربران آن را با نام آرمیچر می‌شناسند، یکی دیگر از اجزایی است که الکتروموتور دی سی بدون آن کارایی ندارد. بخش گردان یا چرخنده الکتروموتور به صورت کامل در اختیار روتور است و نقش اصلی در گردش و چرخیدن الکتروموتور را روتور ایفا می‌کند. هسته سیم‌پیچی شده و یاتاقان از اجزای تشکیل دهنده روتور هستند.

روتورها در الکتروموتور قسمت چرخان آن هستند و برعکس استاتورها از ساختار ثابتی برخوردار نیستند و می‌چرخند.

جاروبک و نگهدارنده

در الکتروموتور دی سی باید قطعه‌ای وجود داشته باشد که جریان را به کلکتور گردان منتقل کند. این وظیفه بر عهده قطعه‌ای به نام جاروبک است که بدون آن جریان به کلکتور گردان منتقل نمی‌شود. گشتاور در موتور دی سی به وسیله کلکتور و جاروبک یکسو می‌شود.

این سه قطعه و وسیله‌ای که گفته شد، اجزای تشکیل دهنده الکتروموتور DC هستند؛ این وسیله بدون هرکدام از این قطعات، کاربردی ندارد و نمی‌توانید به درستی از آن استفاده کنید.

لازم به ذکر است که شما می‌توانید از این نوع الکترموتور به عنوان ژنراتور نیز استفاده کنید. البته پیشنهاد می‌شود که از این وسیله به عنوان همان کاربرد اصلی که تولید انرژی مکانیکی است، استفاده کنید تا کارایی و بهره‌وری اصلی را دریافت نمایید.

تاکومتر

همانند الکتروموتورهای AC که جهت سنجش دور عمدتا از انکودر استفاده میکنند، جهت الکتروموتورهای DC قطعه ای به نام تاکومتر را به وسیله کوپلینگ به انتهای الکتروموتور متصل میکنند که با گردش روتور، سرعت آن را اندازه گیری میکند. همچنین از انکودر که دقت بالاتری در اندازه گیری سرعت و همچنین امکان نمایش محل دقیق و زاویه شافت را فراهم میسازد، میتوان استفاده کرد که از تولید کنندگاه مطرح این دستگاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • Baumer Hübner
  • Hübner Gießen
  • Heidenhain
  • Radio Energie
  • Leine & Linde

پیشنهاد مطالعه مطلب:  روش های کاربردی کاهش مصرف انرژی در الکتروموتور

موتور دی سی

سیستم خنک کاری

در الکتروموتورهای DC به دلیل سایش میان جاروبک(زغال) و کلکتور(کموتاتور) و همچنین وجود پدیده ای به نام میدان الکترومغناطیسی پشتی (BACK EMF)، که جلوتر راجع به آن توضیح خواهیم داد، دمای داخل الکتروموتور بسیار بالا میرود. به همین دلیل نیاز به سیستم خنک کاری قوی میباشد که در این نوع از موتورها از یک الکتروموتور دیگری که یک فن را به چرخش درمیاورد در بالای موتور اصلی استفاده میشود. این سیستم هوای خنک را با حجم و دبی بسیار بیشتری به داخل استاتور و روتور میدمد که باعث کاهش دمای داخلی میشود. لازم به ذکر درصورت عدم کنترل دمای داخلی و بالا رفتن آن بیش از حد مجاز، منجر به کاهش توان، افزایش جریان کشی و از بین رفتن عایق های موتور میشود.


خرید انواع لوازم برق صنعتی با قیمت عالی و کیفیت تضمینی


آپشن های قابل نصب برروی الکتروموتورهای DC

سنسورهای حرارتی

یکی از مهم ترین عوامل خرابی الکتروموتورها حرارت داخلی میباشد که با عدم کنترل و بالارفتن بیش از حد آن منجر به از بین رفتن عایق الکتروموتور خواهد شد. به همین جهت، برای عدم رخ داد این موضوع با نصب سنسورهای حرارتی داخل کلاف های سیم پیچ و همچنین بر روی بیرینگ‌ها، مانند اسلیو بیرینگ، میتوان دمای داخلی را در هر لحظه محاسبه کرد. از انواع این سنسور ها میتوان به PTC, PT100,PT1000, KTY84-130 و ... اشاره کرد. همچنین امکان تنظیم دو میزان دما برروی این سنسور ها وجود دارد که با رسیدن به دمای اول ابتدا آلارم نشان داده و با رسیدن به دمای دوم موتور را خاموش میکند. لازم به ذکر است میزان دماهای اشاره شده باید با توجه به استانداردهای کلاس های عایقی و مشخصات الکتروموتور که توسط سازنده اعلام میشوند تنظیم شود.

مانیتور اندازه گیری هوا

برای بررسی سیستم خنک کاری و اندازه گیری جریان هوا میتوان از دستگاه های اندازه گیری در داخل موتور استفاده کرد.

مانیتور جاروبک

به وسیله این دستگاه که یک میکروسوئیچ نصب شده بر روی نگهدارنده جاروبک (زغال) میباشد میتوان زمان تعویض جاروبک ها را تعیین کرد. این دستگاه با ارسال سیگنال خروجی، طول زغال را نمایش میدهد.

سایر محصولات اورجینال سپکا: الکتروموتور ضد انفجار

سنسور حرارتی سیستم خنک کاری

همانند توضیحات داده شده برای سنسورهای حرارتی کلاف سیم پیچ و بیرینگ ها، برای خنک کاری بهتر موتور و جلوگیری از بالارفتن دمای داخلی، میتوان از سنسور حرارتی PT100 در داخل کانال های هوایی موتور استفاده کرد. برخی از الکتروموتورها نیز برای خنک کاری از آب استفاده میکنند که با تبادل دمایی میان هوای داخل موتور و آب عبوری از لوله های نصب شده در موتور، خنک کاری انجام میشود. میتوان با استفاده از سنسور PT100 دمای آب را نیز اندازه گیری کرد.

هیتر

برای برخی موتورها که به دلیل شرایط محیطی مکان نصب، امکان روی دادن پدیده چگالش و جمع شدن قطرات آب داخل موتور وجود دارد، از وسیله ای به نام هیتر داخل موتور استفاده شده که باعث گرم شدن دمای داخلی موتور و از بین رفتن قطرات آب میشود. لازم به ذکر است از هیتر بایستی قبل از راه اندازی موتور استفاده شود و نباید آن را حین کارکرد موتور روشن کرد.SHA


خرید گیربکس اکسترودر از برندهای اصل و قیمت های مناسب


کاربردهای موتور DC

موتور DC کاربردهای مختلفی دارد که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

صنایع فولاد و سیمان

یک از کاربردهای الکتروموتور DC استفاده در خطوط نورد است که هم نیاز به گشتاور بالا و هم کنترل سرعت میباشد.لازم به ذکر است که جهت راه اندازی و کنترل سرعت این نوع الکتروموتور بایستی از درایو DC متناسب با الکتروموتور استفاده کرد. از دیگر کاربردهای الکترومتور DC در این صنایع میتوان به خطوط نورد، بالابرها، جرثقیل های بزرگ و ... اشاره کرد.

لوازم خانگی و اسباب‌ بازی‌ها

موتور DC در اکثر صنایع استفاده کاربرد دارد. در واقع این الکتروموتور به دلیل ساختار و کارایی که دارد، در اکثر صنایع قابل استفاده است و از آن استفاده می‌شود. بسیاری از لوازم خانگی الکتریکی و حتی اسباب‌ بازی‌ها از الکتروموتور DC استفاده می‌کنند.

بسیاری از لوازم خانگی الکتریکی برای کار کردن و ارائه بازخورد به مصرف‌کننده، باید از این الکتروموتور استفاده کنند. برخی اسباب بازی‌ها نیز برای روشن شدن و کار کردن، باید از موتور دی سی استفاده کنند و بدون آن نمی‌توانند حرکتی داشته باشند.

سایر محصولاتی که می توانید از سپکا سفارش دهید: خرید الکتروموتور سنکرون

صنایع کشاورزی، تولید درب اتوماتیک و وسایل موجود در شهر بازی

از موتور DC در صنایع کشاورزی برای ساخت ماشین‌آلات و ابزار کشاورزی، درب‌های مختلفی که به صورت اتومات باز و بسته می‌شوند، وسایلی که در مجموعه‌ و فضاهای بازی کودکان مورد استفاده قرار می‌گیرد و... استفاده می‌شود.

امروزه در ساختار برخی وسایلی که در شهر بازی‌ها وجود دارند، از الکتروموتور دی سی استفاده شده است؛ برخی ماشین‌آلات کشاورزی هم در ساختار خود از الکتروموتور dc استفاده می‌کنند که بدون این وسیله، کاربرد و کارایی خود را از دست می‌دهند و انرژی مکانیکی به دست نمی‌آورند.


خرید گیربکس خورشیدی با قیمت عالی و کیفیت تضمینی


صنعت خودروسازی و تولید شکر، کاغذ و خوراک دام و طیور

جالب است بدانید که از موتورهای دی سی در صنعت خودروسازی به منظور تست لاستیک و تایرها هم استفاده می‌شود؛ صنعت شکر، کاغذ و حتی تولید خوراک دام و طیور از صنایع دیگری هستند که الکتروموتور DC در آن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تست لاستیک و تایرها به وسیله دستگاه‌هایی انجام می‌شود که در ساختار آن‌ها این الکتروموتور به کار رفته است. بدون استفاده از این الکتروموتور آن وسیله برای تست هم کاربرد و کارایی ندارد.

صنایع ورزشی و صنایع نساجی

صنایع ورزشی و صنایع نساجی هم از دیگر صنایعی هستند که الکتروموتور dc در آن‌ها کاربرد دارد. برخی وسایل و ابزارهای ورزشی مانند تردمیل‌ها که امروزه در بازار مشاهده می‌کنید، در ساختارشان الکتروموتور دی سی به کار رفته است.

برخی ابزارها و وسایلی که در کارخانجات نساجی از آن‌ها استفاده می‌شود نیز از الکتروموتورهای دی سی بهره می‌گیرند. در واقع به همین دلیل است که گفته می‌شود این وسیله کاربرد متنوع و گسترده‌ای در صنایع مختلف دارد.

کاربرد موتور dc در صنایع مختلف گسترده است و به همین دلیل نمی‌توان تمام صنایعی که در آن از این وسیله استفاده می‌شود را نام برد.

سایر محصولات سپکا: خرید کوپلینگ با برندهای معتبر دنیا

انواع الکتروموتور dc و کاربرد آن ها

برای اینکه بتوانید این وسیله را بهتر بشناسید، بهتر است با مشخصات فنی الکتروموتور dc و همچنین انواع آن آشنا باشید. در ادامه انواع الکتروموتور dc و کاربرد آن‌ها را معرفی خواهیم کرد.

به طور کلی، الکتروموتور DC به پنج نوع تقسیم می‌شود که هرکدام از آن‌ها کارایی و مزایای مخصوص به خود را دارد. این پنج نوع الکتروموتور دی سی موازی یا شانت، سری، سروو موتور، بدون براش و براش دار نام دارند.

الکتروموتور دی سی بدون براش یا بدون جاروبک از کموتاتور در ساختار خود استفاده نمی‌کند و سروومکانیسم جایگزین کموتاتور در ساختار این نوع الکتروموتور DC شده است. حمل و نقل یکی از مواردی است که این نوع الکتروموتور دی سی در آن کاربرد دارد.

سایر محصولات سپکا: کلید حرارتی با بهترین قیمت

در این موتور روتور، از یک جفت آهنربا و استاتور از سه کلاف سیم پیچ تشکیل شده است. با استفاده از سنسور هال افکت استفاده شده در این موتور و یک کنترلر الکترونیکی، موقعیت روتور در هر لحظه تشخیص داده شده و در همان زمان کلاف استاتور نزدیک به آهنرباهای روتور به منبع تغذیه متصل میشود که با ایجاد میدان مغناطیسی موجب روتور خواهد شد. پس از آن به ترتیب کنترلر الکترونیکی هر سیم پیچ را برق دار میکند تا روتور به گردش خود ادامه دهد.

الکتروموتور دی سی براش دار که گشتاور

الکتروموتور دی سی براش دار که گشتاور یک جهته را ایجاد می‌کند، برای جرثقیل‌ها و ... کاربرد دارد که در چند سال اخیر در برخی صنایع به جای آن‌ها از الکتروموتورهای دی سی بدون براش که کارایی بهتری دارند، استفاده می‌شود.

در این الکتروموتور میدان مغناطیسی ثابت به وسیله استاتور ایجاد میشود که این میدان یا میتواند به وسیله آهنربا تولید شود یا از طریق سیم پیچ هایی که به جریان مستقیم یا DC متصل هستند. روتور نیز از از یک شافت و صفحات فولادی شیاردار تشکیل شده که برخلاف الکتروموتور قفسه سنجابی به جای میله از داخل شیارها کلاف های سیم پیچ متصل به برق DC عبور کرده است. سیم پیچ های روتور از طریق جاروبکها و کلکتور به جریان برق مستقیم متصل میشوند.


خرید گیربکس جرثقیل با ضمانت اصالت کالا از سپکا


طبق قانون لورنتس، میدان مغناطیسی به جریان عبوری از روتور نیرو وارد کرده و باعث ایجاد گشتاور و گردش آن میشود که هرچه تعداد کلاف ها بیشتر باشد الکترومتور روان‌تر کار کرده و از افت گشتاور جلوگیری میشود.

سربندی سیم پیچ استاتور و روتور به دو صورت موازی و سری انجام پذیر است که هرکدام از آنها دو نوع مهم از الکتروموتورهای DC را تشکیل میدهند که هرکدام ویژگی و کاربردهای خاص خود را دارد. در ادامه نحوه کارکرد این دو نوع توضیح داده شده است.

یکی از پدیده های مهم در این الکتروموتورها میدان الکترومغناطیسی پشتی (BACK EMF) میباشد. براساس قواعد القای الکترومغناطیسی، یک مدار درحال گردش داخل یک میدان مغناطیسی، یک میدان الکترومغناطیسی ایجاد میکند. این میدان ایجاد شده جریان روتور را به میزان زیادی کاهش میدهد.

همچنین این میدان با سرعت روتور نسبت مستقیم دارد.

در هنگام راه اندازی به دلیل پایین بودن سرعت روتور و به طبع آن کم بودن مقدار این میدان، جریان روتور بسیار زیاد میباشد که میتواند منجر به ذوب شدن سیم پیچ شود. به همین دلیل برای راه اندازی و کارکرد الکتروموتورهای DC به درایو های مناسب و تجهیزات کنترل ولتاژ نیاز است.


برای اطلاع از قیمت الکتروموتور ترمزدار با سپکا تماس بگیرید: 02133961179


یکی از الکتروموتورهای دی سی که از آن برای موارد بدون نیاز به گشتاور ثابت استفاده می‌شود، الکتروموتور DC موازی یا شانت نام دارد. سیم‌پیچ‌های میدان این نوع الکتروموتور به صورت موازی با روتور متصل هستند و به همین دلیل نام آن الکترموتور دی سی موازی است. این الکتروموتور به دلیل ساختار اتصال سیم پیچ های استاتور و روتور دارای گشتاور راه اندازی کمی میباشد اما مزیت آن این است که در حین کارکرد حتی در صورت افزایش مجاز بار سرعت خود را ثابت نگه داشته و قابل کنترل میباشد. این الکتروموتور در دسته الکتروموتورهای دی سی براش دار قرار دارد. 

خرید الکتروموتور dc
 

الکتروموتور دی سی سری هم جزء الکتروموتورهای دی سی براش دار است که سیم‌پیچ‌های میدان آن به شکل سری به یکدیگر متصل هستند. ولتاژ ورودی در این نوع الکتروموتور قابل تنظیم نیست که از ویژگی آن میتوان به گشتاور راه اندازی بالا اشاره کرد. اما سرعت آن با بار کاهش پیدا میکند.

موتور جریان مستقیم dc

آخرین الکتروموتور دی سی که در این مقاله به معرفی آن نپرداختیم، الکتروموتور DC سرووموتور نام دارد. یکی از کاربردهای گسترده‌ این الکتروموتور دی سی، در رباتیک و همچنین سیستم‌های ردیابی خورشیدی است.

شما باید با توجه به نیاز و البته کاربردی که از این الکتروموتور می‌خواهید، خرید الکتروموتور dc را انجام دهید. همانطور که گفته شد، هرکدام از این الکترموتورها کاربرد و کارایی مخصوص به خود را دارد و به همین دلیل است که پیشنهاد می‌شود آن‌ها را به صورت کامل بشناسید و با مشخصات فنی آن آشنا شوید. پیشنهاد می کنیم پیش از خرید انواع الکتروموتور مانند خرید الکتروموتور تک فاز تحقیقات کافی را انجام دهید.

نکات مهم در خرید الکتروموتور DC

اصلی‌ترین نکته و فاکتور برای خرید هر وسیله‌ای، بررسی قیمت و کیفیت آن است. قبل از خرید، حتما باید قیمت الکتروموتور dc را از فروشگاه یا سایت‌های معتبر استعلام کنید.

سپکا یکی از سایت‌های مربوط به فروش الکتروموتور dc صنعتی،  الکتروموتور فشار ضعیف و... است که می‌توانید با مراجعه به آن، قیمت این وسیله‌ها را مشاهده کنید. توجه داشته باشید که قیمت‌های موجود در این سایت کاملا به‌روز و مطابق با قیمت فروشگاه‌های دیگر است.

علاوه بر استعلام قیمت، می‌توانید با متخصصان حاضر در سپکا تماس بگیرید و سوال‌های خود را بپرسید؛ شما می‌توانید محصولات موردنظر خود را در این سایت بررسی کرده و با ویژگی‌ها و مشخصات فنی‌ آن‌ها آشنا شوید.

کیفیت محصولات موجود در سپکا کاملا تضمین شده است و این سایت محصولات باکیفیتی را به دست مشتریان می‌رساند.

قبل از خرید حتما به نیازهایتان و نوع کاربرد الکتروموتور dc موردنظر توجه داشته باشید. در صورتی که بتوانید نیازها و انتظاراتتان را مشخص کنید و کاربرد الکتروموتورهای دی سی مختلف را هم بشناسید، خرید خوبی خواهید داشت.

جمع‌بندی

در این مقاله به معرفی و بررسی کاربردهای الکتروموتور dc پرداختیم و انواع آن را معرفی کردیم. امیدواریم بتوانید با استفاده از موارد گفته شده، بهترین گزینه موجود را انتخاب کنید.

قبل از خرید انواع الکتروموتور، گیربکس مانند  گیربکس قورباغه ای و ... می‌توانید با کارشناسان و متخصصان در سپکا تماس بگیرید و از آن‌ها مشاوره دریافت کنید.