گیربکس حلزونی چیست؟ آیا تا به حال نحوه کارکرد آن را از نزدیک دیدهاید؟ یکی از قطعات بسیار مهم در دستگاهها و ماشینآلات صنعتی، گیربکس حلزونی است که برای کنترل و تنظیم سرعت استفاده میشود. وجود این قطعه در بیشتر دستگاههای صنعتی ضروری است و حتی بعضی از آنها بدون گیربکس کار نمیکنند؛ پس با توجه به اهمیتی که این قطعه دارد باید قبل از خرید، آن را بهطور کامل بشناسید. در این صفحه یک راهنمای خرید کامل برای شما آماده شده است تا بتوانید از استفاده کنید.
گیربکس حلزونی چیست و چه کاربردی دارد؟
گیربکس حلزونی یکی از انواع گیربکسها است که در صنایع مختلف از آن استفاده میشود. این قطعه صنعتی بهدلیل اندازه کوچک و همچنین راندمان بالا، کاربرد بسیار زیادی دارد. در گیربکسهای حلزونی، انتقال نیرو از طریق دو چرخدنده انجام میشود. این قطعه از دو بخش دنده و مارپیچ تولید شده است که معمولا بخش دنده آن را از جنس برنز و بخش مارپیچ آن را از جنس فولاد میسازند. زاویه خروجی گیربکسها به شکل 90 درجه است و بههمین دلیل به آنها گیربکسهای 90 درجه هم گفته میشود. پس با توجه به مطالب گفته شده میتوان گفت این گیربکسها عملکرد بسیار آرامی و نرمی دارند.
از مزایای دیگر این نوع گیربکس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- با توجه به جنس بدنهای که دارد، بسیار لرزش کمی دارد؛
- در هشت حالت مختلف میتوان آن را نصب کرد؛
- نگهداری و تعمیر از آن بسیار آسان است؛
- توان موتور، دور خروجی، ابعاد و سایز آن متنوع است؛
- در نسبتهای دور بالای 30، برگشتپذیر نیست؛
- دارای ویژگی خود قفلکن یا Self-locking است؛ یعنی اینکه اگر عامل محرک از حرکت بایستد چرخدندهها باز هم به حرکت خود ادامه میدهند.
سایر محصولات سپکا: انواع الکتروموتور فشار قوی و تجهیزات آن ها
گیربکس حلزونی کاربردهای بسیار زیادی دارد و در صنایع مختلفی از آن بهره میگیرند. در زیر به کاربرد آن در صنایع مختلف لیست شده است:
- صنایع شیمیایی: در این صنعت از گیربکسهای سیارهای، مارپیچی و حلزونی بهره میگیرند؛ از گیربکسها در صنایع شیمیایی برای بالا بردن راندمان مخلوطکنها استفاده میشود؛
- صنایع پلاستیک: در این صنعت، گیربکس حلزونی کاربرد بسیاری دارد؛ برای مثال از انواع اکسترودر، لمینت، خط تسمه برای کاربردهای مختلف مانند لولههای پیویسی، قالبهای چرخشی و ... استفاده میکنند؛
- صنایع داروسازی: در صنایع داروسازی از موتورهای دندهای آلومینیومی و دنده مارپیچ، چرخدندههای باز و حلزونی در ماشینآلات داروسازی مانند دستگاههای قرصسازی استفاده میکنند؛
- صنایع کاشی و سرامیک: در این کارخانههای از موتور گیربکس حلزونی در موتورهای دندهای، گیربکس نوار نقاله، هاپر و مارپیچ بهره میگیرند؛
- صنایع نساجی: یکی دیگر از صنایعی که در آن از گیربکس حلزونی استفاده میشود، صنعت نساجی است؛ در این صنعت از موتورهای دنده مارپیچ و موتورهای دنده حلزونی در نقاله استفاده میکنند.
- صنایع صابونسازی: برای مخلوط کردن مواد اولیه جهت تولید صابون از گیربکسهای حلزونی و مارپیچ استفاده میشود؛
- صنایع چوب: در ماشینآلات تولید مصنوعات چوبی از گیربکسهای حلزونی و سر دنده مارپیچ استفاده خواهد شد؛
- صنایع کاغذسازی: در ماشینآلات کاغذسازی از گیربکسهای شفاف موازی، مورب و حلزونی استفاده میشود؛
- ماشینآلات راهسازی: از گیربکس حلزونی برای کارهای میکس در شرکتهای راهسازی و بتنسازی بهره میگیرند؛
- ماشینآلات لمینت: در این ماشینها از گیربکسهای حلزونی و موتورهای دنده مارپیچی استفاده میکنند.
برای خرید و استعلام قیمت انواع گیر موتور، همین حالا با کارشناسان سپکا تماس بگیرید: 02133961179
مشخصات فنی الکتروگیربکس حلزونی
مشخصات فنی گیربکس حلزونی در انتخاب آن بسیار حائز اهمیت است. گیربکس حلزونی به دلیل آن که ظاهر آن شبیه به حلزون است به این اسم شناخته میشود. این قطعه از یک ماردون و یک چرخدنده از جنس برنز یا آلومینیوم تشکیل شده است. چرخدنده برای اینکه که مقاومت بالایی داشته باشد در شرایط سخت تولید میشود. این نوع گیربکس از شافت، بلبرینگ و هاب کروی ساخته شده است و میتوان آن را به الکتروموتور وصل کرد. اگر گیربکس بهصورت کوپلشده با الکتروموتور عرضه شود در اصطلاح به آن الکتروگیربکس حلزونی یا موتور گیربکس حرارتی گفته میشود.
ورودی این نوع گیربکس به دو صورت شافت ورودی و هالو شافت است. در نوع ورودی شافت برای اینکه بتوان آن را به الکتروموتور وصل کرد از کوپلینگ استفاده میکنند و همچنین این مدل برای وصلکردن به هندویل ایدهآل است. در نوع هالو شافت، گیربکس بهصورت مستقیم به الکتروموتور وصلشده و شافت الکتروموتور بهطور مستقیم و با اتصال فلنج به گیربکس وصل خواهد شد. یکی از انواع گیربکس ها، گیربکس شافت مستقیم است که از آن هم برای بسیاری از الکتروموتورها استفاده می شود.
بخش ورودی گیربکس دنده ماردون از جنس فولادی است که با دنده خروجی برنجی در تماس خواهد بود. این قسمت بهصورت همزمان با افزایش گشتاور و کاهش دور، باعث تغییر 90 درجهای زاویه خروجی خواهد شد. این ویژگی باعث شده است از آن روی مخازن میکسر کوچک استفاده شود.
توان در گیربکسهای حلزونی گرد از 0.04 تا 75 کیلووات و نسبت تبدیل در آنها از 7 تا 2300 است. اما در گیربکسهای مکعبی مقدار توان از 0.25 تا 7.5 کیلووات و نسبت تبدیل 7.5 تا 100 خواهد بود. برای اینکه بتوانید گیربکس مکعبی با نسبت تبدیل بالاتر داشته باشید میتوانید از ترکیب هر دو مدل کمک بگیرید.
معرفی قطعات گیربکس حلزونی صنعتی
گیربکس حلزونی صنعتی از چند قطعه مختلف تشکیل شده است که در ادامه هر یک از آنها بهطور مختصر تشریح شده است:
- چرخدندهها: یکی از قطعات گیربکس حلزونی که نقش مهمی دارد، چرخدندهها است. این قطعه در دو نوع صاف و مارپیچ وجود دارند. چرخدنده مارپیچ نسبت به چرخدنده صاف در هنگام چرخش تماس بیشتری ایجاد میکند و عملکرد بهتری برای دستگاه ایجاد میکند. دنده برنجی گیربکس حلزونی از ترکیب آلیاژ برنز و فسفر ساخته میشود. استفاده از این دو آلیاژ باعث استحکام و همچنین مقاومت آن در برابر سایش میشود. در ورودی گیربکس ماردون قرار دارد که از آلیاژ فولاد سختکاریشده، تولید میشوند که در نتیجه باعث کاهش صدا خواهد شد؛
- کاسه نمد: برای اینکه گیربکس را در مقابل هرگونه آلودگی، گردوغبار و رطوبت حفظ شود از کاسه نمد استفاده میکنند. کاسه نمد از ورود آلودگی به داخل گیربکس حلزونی جلوگیری میکند؛
- بلبرینگ: از بلبرینگ در داخل این نوع گیربکس برای دوران بخشهای داخلی و همچنین انتقال نیروهای محوری و شعاعی بهطرف چرخدندهها استفاده میشود. بهکار بردن این قطعه در داخل گیربکس طول عمر آن را بیشتر خواهد کرد؛
- بدنه گیربکس: برای اینکه گیربکس در برابر لرزش مقاومت خوبی داشته باشد از جنس آلومینیوم یا چدن برای ساخت آن استفاده میکنند. معمولا برای سایزهای کوچک از جنس آلومینیوم و برای سایزهای بزرگتر از چدن استفاده خواهند کرد. بر حسب سرعت دوران و همچنین محل مورد نظر برای نصب، قسمت پایین بدنه میتواند به سه صورت پایهدار، فلنجدار یا سوراخدار باشد.
برای اینکه عملکرد گیربکس به بهترین شکل ممکن باشد باید آن بهصورت دقیق نصب کنید. پس در هنگام نصب قطعه باید چندین نکته را در نظر داشته باشید:
- محل نصب آن باید محکم و بدون هرگونه لرزش باشد؛
- اگر احتمال ضربه بیشتر از حد وجود دارد، از کوپلینگهای هیدرولیکی استفاده کنید؛
- پیش از راهاندازی گیربکس از کافیبودن سطح روغن و تراز بودن آن مطمئن شوید؛
- در شروع راهاندازی از حداکثر توان استفاده نکنید؛
- اگر محیط کار دارای هوای معتدل است از روغن مصرفی با واسکازین 150 و در محیط گرم و مرطوب از روغن با درجه لزجت 220 استفاده کنید.
معرفی سایر محصولات برق صنعتی: کلید حرارتی
اما سوالی که پیش میآید این است که چه زمانی باید گیربکس حلزونی را تعویض کرد؟ این قطعه مانند بیشتر قطعات دیگر دارای طول عمر خاص خود است. شما باید بهصورت مرتب آن بررسی کنید و با توجه به علائمی مانند تیزشدگی که در سطح آن ایجاد میشود، نسبت به تعویض آن اقدام کنید. تیزشدن سطح تماس گیربکس به دلیل فشار زیاد به بخشهای انتهایی چرخدندهها به وجود میآید.
اگر قطعه از مرحله تیزشدن رد شود، به مرور سطح تماس کمتر میشود و همانند قبل نمیتواند فشار وارد کند و در نتیجه کارایی آن کم میشود؛ پس باید در اسرع وقت نسبت به تعویض آن اقدام کنید.
انواع گیربکس یا چرخ دنده حلزونی
این نوع گیربکس را میتوان از چند نظر دستهبندی کرد. در حالت کلی آن را به دو دسته NMRV و WPKA تقسیم میکنند که هر کدام دارای کاربرد مخصوص به خود هستند:
گیربکس حلزونی NMRV
این نوع چرخدنده بسیار پرکاربرد است و در صنایع مختلفی مورد استفاده میشود. گیربکس حلزونی NMRV در سیستمهای انتقال مواد، معادن، ماشینآلات و بالابرهای ساختمانی، ماشینآلات تراش، دستگاههای نانوایی، آسیابها، میکسرها، صنایع غذایی، بستهبندی، شیشه پرکنی، نوار نقالهها، کمپرسورها، هواکشها و دمندهها، ژنراتورها، آسیابها و ... کاربرد دارد.
گیربکس حلزونی WPKA
چرخدنده حلزونی WPKA یکی از انواع گیربکس است که در نسبتهای تبدیل 7 تا 100 و تیپهای مختلف تولید میشوند. با ترکیب نسبتها و تیپها میتوانید نسبتهای متنوعتری را پیدا کرد. بهدلیل انعطاف بالای این گیربکس برای نصب در موقعیتهای مختلف، آن را به یکی از پرکاربردترین و پرفروشترین چرخدندهها تبدیل کرده است.
بهترین مدل های الکتروموتور معمولی با گروه تخصصی سپکا
گیربکسهای حلزونی سری WP دارای بدنهای از جنس چدن و دندههایی برنجی هستند که از بهترین آلیاژها ساخته میشوند. این نوع چرخدنده در تیپهای 30، 49، 63، 86، 110، 130، 150، 210 و 260 تولید میشوند که با ترکیب این تیپها میتوان به نسبتهای تبدیل بالای 10000 دست یافت.
احتمالا در بعضی از منابع مشاهده کرده باشید که گیربکس حلزونی را بر اساس شافت ورودی و خروجی دستهبندی میکنند. در ادامه به چند مورد از آنها اشاره میکنیم:
گیربکس حلزونی سری MVF
این نوع گیربکس در ورودی مجهز به فلنج اتصال و هالو شافت است که باعث اتصال راحتتر به الکتروموتور خواهد شد. از کاربردهای آن میتوان به استفاده در ماشینآلات کشاورزی، بالابر، دستگاههای نانوایی و ... اشاره کرد.
گیربکس حلزونی سری FC
یکی از انواع چرخدنده است که ورودی و خروجی آن دارای فلنج است.
گیربکس ترکیبی MVF و FC
این نوع دارای ورودی و خروجی هالو بوده که نصب آن بسیار راحت کرده است. این گیربکس در نوعها و تیپهای مختلف عرضه میشوند و در بیشتر موارد جنس آنها از چدن است. در صنایع کشاورزی، دریایی، نیروگاهها و ... میتوان آن را مشاهده کرد.
گیربکس ترکیب VF و FC
این نوع هم دارای شافت ورودی و فلنج خروجی است که ویژگیهای هر دو دسته را دارد. برای ساخت این گیربکس از آلومینیوم یا چدن استفاده میشود.
گیربکس حلزونی VF
این نوع جزء کوچکترین گیربکس حلزونی است، به همین دلیل به گیربکس کوچک هم شناخته میشود و در بعضی موارد به آن گیربکس حلزونی دستی هم گفته میشود. چرخدنده VF در ورودی مجهز به شافت است. برای بهحرکت در آوردن آن از دو روش استفاده میشود. در روش اول از هندویل و نیروی دست کمک گرفته میشود. به دلیل استفاده از نیروی انسانی، گشتاور آن کم است.
نوع دیگر گیربکس حلزونی VF از نیروی الکتروموتور استفاده میکند که به کمک کوپلینگ، تسمه پولی، کلاچ و ... متصل میشوند.
قیمت گیربکس حلزونی و عوامل تاثیر گذار بر آن
قیمت گیربکس حلزونی به فاکتورهای متعددی بستگی دارد که در زمان خرید باید همه آنها را در نظر داشته باشید. این قطعه از متریالهای مختلفی تولید میشود؛ پس گیربکسها با جنسهای مختلف دارای قیمتهای متفاوتی هستند. یکی دیگر از فاکتورها که روی قیمت گیربکس حلزونی تاثیرگذار است ابعاد قطعه است. هر اندازه گیربکس بزرگتر باشد باید برای خرید آن هزینه بیشتری پرداخت کرد.
فاکتور سوم که نقش مهمی روی قیمت قطعه دارد، ضریب قدرت آن است که باید در نظر داشته باشید. از آنجایی که گیربکسها روی عملکرد نهایی دستگاهها و ماشینآلات صنعتی تاثیر بسیار مهمی دارند باید ابتدا کیفیت را در نظر داشته باشید و در مرحله بعد روی قیمت آن تمرکز کنید.
پیشنهاد خرید از سپکا: انواع اسلیو بیرینگ با بهترین کیفیت ساخت از برندهای خارجی
نکات مهم برای خرید انواع گیربکس حلزونی
تعدادی از ویژگی های گیربکس حلزونی وجود دارند که در هنگام خرید باید آنها را در نظر داشته باشد. اندازه گیربکس که در بین افراد به تیپ شناخته میشود.
باید با شناخت کافی از الکتروموتور میتوانید تیپ مناسب را انتخاب کنید. تیپ گیربکس حلزونی بسته به مدل آن بهصورت گرد یا مکعبی به بازار عرضه میشود.
ویژگی دوم که باید در نظر بگیرید نسبت یا ratio است. نسبت دور ورودی به دور خروجی را نسبت گویند و بهصورت اختصار آن را با حرف i مشخص میکنند. همچنین شما باید به فاکتورهایی مانند نوع ماشین و دستگاه مورد استفاده، الکتروموتور، دما و شرایط محیط، مقدار بار شعاعی، نحوه انتقال قدرت بین گیربکس و موتور و قیمت گیربکس حلزونی را در نظر داشته باشید.
شرکت صنعت گستران کاسپین با بهرهگیری از کادر مجرب در زمینه پشتیبانی و ارائه خدمات فنی مورد نظر برای صنایع مختلف فعالیت دارد. این شرکت با ارائه تجهیزات مختلف از جمله گیربکس حرارتی، در تلاش بهترینها قطعات به صنعتهای مختلف ارائه کند. شما بهعنوان صاحبان صنایع میتوانید برای استعلام قیمت گیربکس حلزونی با سپکا تماس بگیرید.